آخرین خبرهای شرکت
خانه » اخبار » هزارو یک نکته درباره ظروف یکبار مصرف

هزارو یک نکته درباره ظروف یکبار مصرف

با تغییراتی که در شیوه زندگی مردم رخ داده، همه چیز در حال جا به جایی و تغییر و تحولاست. فناوریهای جدید باعث شده دیگر کسی برای پخت آبگوشت از هرکاره سنگی و برایطبخ پلو و خورشت از دیگ مسی استفاده نکند و به جای آن قابلمه های تفلون، پیرکس،استیل و نظیر آن را به کار گیرد. امروز دیگر بر سر سفره های ایرانی چینی های گلسرخی ودر آشپزخانه ها کاسه های مسی، لعابی و سفالی را مشاهده نمی کنید بلکه ظروف نشکنو ملامین و آرکوپال را جایگزین می یابید.

به جای طبخ غذاهای مقوی و مغذی، به علت مشغله زیاد و نداشتن فرصت کافی، کالباس وسوسیس و پیتزا و انواع برگرها و فست فودها را میل می نمایید و کم کم طعم کتلت وشامی کباب و کوفته را از یاد می برید. به جای اجاقهای زغالی و پریموسهای نفتی از اجاقهایگازی و باربکیو و مایکروفر برقی استفاده می کنید و برای سرو غذا از ظروف یک بار مصرفپلاستیکی و کاغذی و مقوایی و… کمک می گیرید تا به جای شستشوی بشقاب و لیوان وقاشق و کارد و چنگال آنها را سرازیر سطل زباله کنید و وقت و انرژی خود را صرفه جویینمایید.

همه این پیشرفتها و امکانات رفاهی را مدیون فناوری جدید هستیم و خوشحالیم که اینفناوریها به کمک انسانهای پر مشغله امروز آمده اند تا وقت بیشتری برای انجام کارهای چندشیفته به آنها بدهند. اما با این حال چرا آمار بیماریها رو به افزایش است و فناوری درخصوصکاهش بیماریها زیاد موفق عمل نکرده است؟

آیا روش صحیح استفاده از نوآوریها و فناوریهای جدید را نمی دانیم؟

آیا اصلاح شیوه زندگی را بلد نیستیم؟

آنچه این روزها حضور پر رنگتر و مصرف بیشتری در زندگی روزمره آدمها دارد استفاده از ظروفیک بار مصرف به صورت ظروف کاغذی یا پلاستیکی و مقوایی به صورت بشقاب، کاسه، بطری،نی، قوطیهای فلزی، لیوان و… از نوع پلیمر (انواع PS – PE – PP-Pet- سلولز – ورق فولادی – PA و PC) است که در تولید انبوه هر روز به اشکال فریبنده تر و زیباتر وارد زندگی روزمره مانمی گردند.

در خانه، محل کار، همایشها و جلسات علمی و اداری، مجالس عروسی و عزا، روضه خوانی وافطاری و توزیع نذورات و همه جا برای پذیرایی از میهمانان و توزیع در مکانهای مختلف برایصرف غذا و نوشیدن چای و قهوه و آب و نوشابه از انواع ظروف یک بار مصرف استفاده میکنیم. البته ظاهراً کاملاً بهداشتی و مقرون به صرفه است چون نمی شکند و برای شستشونیاز به صرف وقت و هزینه و نیروی انسانی و آب و مایع ظرفشویی و… ندارد اما چه کار کنیمکه این ظروف یک بار مصرف بهداشتی باعث ابتلا به سرطان نگردند؟

سؤالهایی نظیر اینکه چگونه می توان با وجود استفاده از این ظروف به بیماریهای گوارشیمبتلا نشد؟ یا اینکه آیا قرار دادن غذای داغ در این ظروف مجاز است؟

نوشیدن چای داغ در لیوانهای پلاستیکی منعی ندارد؟

و پرسشهای مشابه که این روزها مورد توجه محافل علمی قرار گرفته و در این شماره با توجهبه اهمیت آشنایی با استفاده صحیح از این ظروف و نقش آن در پیشگیری و ابتلای به بیماریها(بخصوص سرطانها) به آن پرداخته ایم. بخوانید:

دکتر محمدرضا قوام نصیری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی و متخصصانکولوژی)سرطان شناسی( در پاسخ به این سؤال که آیا استفاده از ظروف یک بار مصرفممکن است سرطانزا باشد؟ می گوید: ظروف یک بار مصرف انواع مختلف دارد چون در ساختآنها ممکن است از مواد شیمیایی استفاده شده باشد که پلاستیک را می سازند و یا موادیکه نهایتاً به کاغذ و مقوا ختم می شود. توصیه متخصصان این است که از نظر سلامت، ظروفیک بار مصرف کاغذی را استفاده کنند. همچنین هر ظرفی که ساخت و بنیادش به پلاستیکختم می شود و با مواد شیمیایی سالم بسازند. زیرا بازیافت پلاستیکهای خشک اگر با نظارتدقیق روی ساخت آنها انجام نشود، نهایتاً مواد دست دومی است که طبخ غذا یا مصرف غذا درآنها توصیه نمی شود بخصوص مواد داغ که کاملاً ضرر دارد.

به گفته این متخصص سرطان شناسی، غذاهایی مثل سوپ، آش و نظیر آن یا نوشیدنیهاییمثل چای و قهوه که در این ظروف سرو می گردد اصلاً توصیه نمی شود به ویژه از ظروفی که ازبازیافت منازل و مواد خشک منازل تهیه می گردد ابداً نباید استفاده نمود. مصرف این ظروففقط در مواردی که مواد پلاستیکی استاندارد و مورد تأیید باشد بدون اشکال است باز هم بههیچ وجه چه غذا چه نوشیدنی در صورتی که بیش از ۴۰ درجه حرارت دارد نباید داخل اینظروف یک بار مصرف (پلاستیکی(حتی در مورد تأیید شده ها استفاده شود.

از عضو کمیته راهبردی – رادیوتراپی انکولوژی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکیپرسیدیم زمان نگهداری غذا در ظروف یک بار مصرف چقدر باید باشد و اینکه ساعتها قبل غذایداغ در این ظروف ریخته می شود تا بعد از چند ساعت مورد استفاده کارکنان ادارات، میهمانانمراسم و… قرار گیرد، آیا اشکالی ندارد؟

دکتر قوام نصیری در این خصوص به گزارشگر ما پاسخ داد: اولاً غذا نباید با دمای بیش از ۴۰درجه درون این ظروف قرار گیرد و بیش از دو ساعت هم نباید در این ظروف غذا بماند.
بهتر است ظروف مورد استفاده رنگی نباشد و غذاهایی که حاوی مواد اسیدی هستند (ترشمزه) نباید در این ظروف نگهداری شوند.

نوشیدن چای داغ در لیوانهای پلاستیکی اعم از نوع شفاف یا مات و یا سفید با حرارت بالا مضراست و بهتر است از لیوانهای با منشأ کاغذی و مقوایی استفاده شود. نوشیدنیهای سرداشکالی ندارد که در این لیوانهای پلاستیکی از هر نوع آن که باشد مصرف شود.

از این متخصص انکولوژی و استاد دانشگاه سؤال کردیم، ظرفهایی که از جنس فوم هستند وحالت چوب پنبه ای دارند چه وضعیتی پیدا می کنند؟ آیا موادغذایی داغ در آنها هم نبایدنگهداری شود؟

وی در پاسخ به این پرسش گفت: این ظروف برای استفاده غذای گرم بهتر است چون موادیاز خود آزاد نمی کنند، منتهی با توجه به خلل و فرجی که در این ظروف وجود دارد غذا چه گرم وچه سرد باید بلافاصله مصرف شود و مدت طولانی در آن نگهداری نشود زیرا قارچهای بیهوازی می توانند در این خلل و فرج رشد کنند و باعث بیماری مصرف کننده شوند، البته چونبیماری بلافاصله بروز نمی کند ممکن است اصلاً متوجه نشوند که علت چه بوده ولی مرتبط بااین ظروف باشد بنابراین در این ظروف اصلاً غذا نباید بماند و در صورتی که در ادارات برای ناهارکارکنان از این ظروف استفاده می شود یا باید بلافاصله مصرف شود یا نوع دیگری از ظروفانتخاب گردد.

متأسفانه مصرف غذاهای داغ در ظروف پلاستیکی کاملاً ضرر دارد و علاوه بر احتمال بروزسرطان بخصوص بر روی دستگاه گوارشی و قلب و عروق تأثیرگذار است.

در ادامه گزارش نظر دکتر داوود شریفی، استاد بیماریهای گوارشی دانشگاه علوم پزشکیمشهد را در این زمینه جویا شدیم. وی نیز نظر رئیس کمیته تحقیقات سرطان دانشگاه را تأییدکرد و افزود: با توجه به افزایش روزافزون زندگی ماشینی و استفاده از فناوریهای جدید، تغییرشیوه زندگی، تنوع موادغذایی و تغییر عادتهای غذایی، امروز شاهد افزایش بیماریهایگوارشی از جمله سرطانهای دستگاه گوارشی مانند سرطان مری، معده، روده بزرگ،لوزالمعده و کبد هستیم و بی شک استفاده نکردن صحیح از ظروف یک بار مصرف که اغلبپلاستیکی و پلیمری هستند، نقش بسزایی در بروز این نوع بیماریها داشته و روز به روز همبیشتر می شود.مثلاً امروز مصرف ظروف ملامین برای غذاهای داغ کاملاً منع شده و ثابتگردیده که غذا خوردن در این ظروف برای دستگاه گوارشی مضر است.

درخصوص ظروف یک بار مصرف هم چه بشقاب و کاسه و چه لیوان و پارچ و… چنانچه مواد داغداخل آنها ریخته شود فرقی نمی کند و سرطانزاست آنچه نایلونی و پلاستیکی است درصورتی که با موادغذایی ترکیب شود یعنی از ظرف جدا شده و به مقدار حتی خیلی کم واندک داخل موادغذایی گردد آسیب جدی به دستگاه گوارشی خواهد زد. منتهی اینکه بعضیها مقاومترند و بیماری در آنها بروز نمی کند اولاً ممکن است زمینه مساعد برای ابتلا بهبیماری نباشد ثانیاً شاید در دراز مدت تأثیرات سوء استفاده از این ظروف بروز کند. در هر حالبهتر است از ظروف یک بار مصرف مقوایی و کاغذی استفاده شود و از ظروف نایلونی وپلاستیکی به هیچ وجه برای غذاهای داغ استفاده نگردد.

دکتر بروشکی مدیر اداره نظارت بر موادغذایی و مواد آرایشی و بهداشتی در معاونت غذا وداروی دانشگاه نیز معتقد است: لیوانهای کاغذی مشروط به اینکه دارای ویژگیهای استانداردباشد برای استفاده از نوشیدنیهای داغ بهتر است.

وی می گوید: ظروف یک بار مصرفی که مورد استفاده قرار می گیرد باید از انواع مورد تأییدوزارت بهداشت باشد چون هم مواد اولیه و هم شرایط تولید این ظروف تحت کنترل و نظارتواحدهای بهداشتی است و تولیدات آنها مورد نمونه برداری ادواری جهت انطباق ویژگیها واستانداردها قرار می گیرد.

دکتر بروشکی درخصوص چند بار استفاده از ظروف یک بار مصرف می افزاید: ظروف پلیمریمعمولاً در مجاورت نور اکسیده شده و کیفیت اولیه خود را از دست می دهند و به تبع خطرمهاجرت آنها (آزاد شدن مواد مضر) بیشتر می شود بنابراین یک بار مصرف ارجح است وچنانچه منظور چند بار مصرف، خرد کردن و ذوب و فرم دهی مجدد باشد برای ظروف مورداستفاده در بسته بندی غذا مجاز نیست.
این موضوع را با مدیر اداره نظارت بر موادغذایی و مواد آرایشی و بهداشتی دانشگاه در میانمی گذاریم که وی در این خصوص می گوید: قطعاً گرم کردن غذا در ظروف PS تا دمای بیش از۶۵ درجه سانتیگراد مشکل ساز است و با اینکه دماهای بالاتر برای ظروف PE مشکل کمتریدارد ولی کلاً بهتر است زیر ۶۵ درجه سانتیگراد باشد.

از دکتر بروشکی پرسیدیم PS، PE وچگونه مشخص می شود و خریداران ومصرف کنندگان برای شناخت نوع ظروف چکار باید بکنند؟

وی گفت: مصرف کنندگان محترم می توانند پشت ظروف را نگاه کنند و با مشاهده یک مثلثکوچک که داخل آن PS و سایر علایم ثبت شده، کیفیت ظرف انتخاب شده را کنترل نمایند. زیراغذاهای داغ و مایعات داغ با افزایش دمای محتوی و فاز چربی و درصد الکل در غذای محتویمی توانند میزان مهاجرت (آزاد شدن مواد) از ظروف به محتوی را افزایش دهند و برای انواعظروف نمی شود از غذاهای دارای چربی پیوسته و همچنین کلیه مواد خوراکی با دمای بیشاز ۶۵ درجه سانتیگراد استفاده نمود.

وی درخصوص اینکه آیا اولویت انتخاب با ظروف شفاف یا کدر است، می گوید: شفافیت، ماتیو کدری ظروف یک بار مصرف بستگی به موادی دارد که داخل آن قرار می گیرد و مواد افزودنیکه به غذاها داده شده و از نظر نوع مصرف اهمیت خاصی در بعضی ظروف ندارد. بنابراین با درنظر گرفتن محتویات ظرف، بعضی مواقع لازم است که ظرف کدر نسبت به نور باشد.

وی به مصرف کنندگان توصیه می کند: برای تهیه ظروف یک بار مصرف حتماً به فروشگاههایمعتبر مراجعه کنند، از ظروف مارک دار و دارای لیبل استفاده نمایند، کیفیت جنس و مرغوبیتآن را در اولویت خرید قرار بدهند نه قیمت آن را، زیرا ممکن است بعضی از انواع این ظروف باقیمت ارزان وارد بازار شود اما دارای کیفیت لازم نباشد.

به ویژه افراد خیری که به قصد اطعام یا توزیع نذورات از این ظروف استفاده می کنند حتماًسلامت مصرف کنندگان را مد نظر قرار دهند.

مرجع:http://www.fdo.mui.ac.ir

معاونت غذا و داروی اصفهان

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*